A password will be e-mailed to you.

Located in a historic warehouse building in Fitzroy that was once the home of MacRobertsons chocolate factory, is a modern industrial loft that has been meticulously restored to accommodate a young family. Architects EAT have used the original bones of the building and clever techniques to design a combination of private and public spaces that are relevant for today’s contemporary living.

The loft is bathed in natural light thanks to a large number of original windows, as well as two full height voids that have been converted into internal courtyards. The ground floor living and entertaining spaces lead out to the courtyards and provide the residents with a unique version of open-plan living. Private areas are located on the first floor in smaller, more intimate spaces that are connected by a custom perforated steel bridge. The new eye-catching bridge fits in perfectly with the industrial building, seamlessly providing access from one side of the building to the other.

From window frames to custom cabinetry and furnishings, bold black details help to break up large expanses of brick and glass, and are evident throughout the industrial loft renovation. They’re balanced by soft, washed timber ceilings and floors, as well as a sea of pale grey paint, and stone textures like marble and concrete. The combination of a rich history and highly contemporary finishes make this Fitzroy loft a prime example of heritage design done right.

Photography by Derek Swalwell.

Visit: Architects EAT

industrial loft living industrial loft courtyard

 


Read more…

Minimalist Glass & Concrete House In Beverly Hills
House Goals | 5 Incredible Fireplaces