fbpx

A Tropical Paradise In The Middle Of An Office In Amsterdam

Long gone are the days when offices were divided into tiny cubicles, with super low ceilings fitted with ghastly fluorescent lighting. Skylights, full height windows, a kitchen, and a bar in an open plan are now the norm, not to mention a healthy dose of plant life. Amsterdam-based design firm Space Encounters has gone the extra mile. They’ve brought a tropical garden, complete with fish and exotic birds, into the headquarters of  Joolz.

A Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In AmsterdamA Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In AmsterdamA Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In AmsterdamA Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In Amsterdam

The project is a renovation of a warehouse in the up-and-coming Amsterdam-Noord. It delivers 1,600sqm of office space for Joolz, an award-winning company that specialises in some pretty neat looking strollers. The key theme for this project is positive design that promotes inclusivity and productivity. It also aims to respond to its environment, transforming the dull all-brick warehouse, a remnant of the site’s industrial past, into a semi-transparent office that adds character to the emerging neighbourhood.

Space Encounters removed all internal walls on the ground floor and turned it into a double height space with a mostly glass façade looking out to the street. The space around it is clean and lined with ivory tiles against warm shades of furniture. Office desks and chairs are arranged non-hierarchically along the open plan office, encouraging exchange between colleagues.A Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In AmsterdamA Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In AmsterdamA Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In AmsterdamA Tropical Paradise In The Middle Of An Office | Joolz HQ In Amsterdam

The centrepiece is an atrium spanning from one end to the other. Supported by beams and posts, the ceiling is able to open up, letting a flood of light into the space. Beneath is a series of courtyards with evergreens, fish ponds, and bird cages scattered along its length. Work stations are found amongst the plants for staff to work while immersed in the microclimate of this tropical setting. The contained wilderness breaks everyone out of their patterns, creating an energetic and productive environment.

The Joolz HQ in Amsterdam is a great example of the changing landscape of modern workspaces.

Go to space-encounters.eu for more info. Photo courtesy of Space EncountersJordi Huisman & Charlotte Odijk.

For Weekly Inspiration

Sign up to HEY GENTS

For Weekly Inspiration

Sign up to HEY GENTS